Dobrogea

Dobrogea

Dobrogea este una dintre regiunile cele mai exploatate mediatic in programele turistice, dar si una dintre cel mai putin cunoscute in profunzime. Este un paradox generat de cateva clisee impamantenite, utilizate pana la epuizare si care au ca prim efect negativ trecerea sub tacere a unor valori cu adevarat remarcabile. Domeniul vitivinicol nu face exceptie. Atunci cand vorbesc despre Dobrogea, majoritatea se duc cu gandul direct si aproape exclusiv la Murfatlar. Or lucrurile nu stau asa, regiunea de la malul Marii Negre avand si alte podgorii, cu potential calitativ poate mult mai mare.
Marile areale vitivinicole ale Dobrogei sunt Istria-Babadag (cu viile din Babadag, Istria si Valea Nucarilor), Murfatlar (cu viile din Cernavoda, Medgidia, Murfatlar, Valu lui Traian, Poarta Alba, Simioc si Valea Dacilor), Ostrov (cu viile din Aliman, Baneasa, Ostrov si Oltina), Sarica-Niculitel (cu viile din Macin, Niculitel si Tulcea). Pe langa ele, plantatii de vie interesante mai sunt consemnate la Adamclisi, Chirnogeni, Daeni si Harsova.